Homepage
Bezocht of niet
Over "Pop-up vensters"
Formulier invullen
Klimaatverandering
Download
Favoriete internetpagina's
Kleuren aanpassen

 

weersverwachting

KNMI nieuws in 2007: klimaatverandering zet door

 

(bron: http://www.knmi.nl/)

 

Het jaar 2007 is net zo warm geworden als vorig jaar. Dat is opmerkelijk want 2006 was het warmste jaar in drie eeuwen! De vele warmterecords, het nieuwe IPCC-rapport, Al Gore en het snel smeltende poolijs beheersten het nieuws over weer en klimaat.

 

Nieuw IPCC-klimaatrapport over menselijke invloed

De mensheid heeft een onmiskenbare invloed op het klimaat en dat blijft nog eeuwen zo, zelfs als we maatregelen nemen om die invloed te beperken. Reeds waargenomen veranderingen, zoals gemiddeld hogere temperaturen, een stijgende zeespiegel en veranderingen in neerslag en extreem weer, zullen verder doorzetten. De gevolgen zijn steeds duidelijker zichtbaar voor natuur, mens en maatschappij. Er zijn steeds meer onderzoeksgegevens, documenten en argumenten die dit beeld versterken en onderbouwen. Dat zijn de voornaamste conclusies van het vierde IPCC Assessment Report dat in 2007 is verschenen. Het klimaatpanel heeft met dit rapport een belangrijke stap voorwaarts gezet en veel zorg besteed aan het zichtbaar maken van de mate van zekerheid en onzekerheid van de verschillende bevindingen. Verschillende KNMI-onderzoekers zijn nauw betrokken bij de totstandkoming en de presentatie van de IPCC-rapporten, waaraan jaren is gewerkt. Het Nederlandse Focal Point is gevestigd bij het KNMI in De Bilt.

 

Nobelprijs voor de Vrede voor IPCC en Al Gore

Als kroon op het werk ontving het IPCC samen met de voormalige Amerikaanse vice president Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede 2007. Al Gore heeft het met zijn film An Inconvenient Truth voor elkaar gekregen dat klimaat en milieu hoog op de internationale agenda is gekomen. Volgens het Noorse Nobelcomité krijgen het IPCC en Al Gore de onderscheiding voor hun "inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaat verandering, en het leggen van de fundamenten voor maatregelen die nodig zijn om dergelijke verandering tegen te gaan".

 

Extreem weer in Europa

Niet alleen in ons land was het gedurende een groot deel van het jaar aanzienlijk warmer dan normaal, ook in verschillende andere Europese landen sneuvelden warmterecords. Zo was de winter van 2007 zowel in België als in Duitsland de zachtste sinds het begin van de metingen met afwijkingen van ongeveer 4 graden boven normaal. Op het Duitse Helgoland was de winter net zo zacht als normaal in Marseille.

 

Volgens het Europees Centrum zou de zachte winter gevolgd worden door een warm voorjaar en ook dat gebeurde. Vooral april was een historische maand: in Zwitserland was de maand lokaal 10 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. In België was het half april al tropisch warm en eind april werd op IJsland ruim 21 graden gemeten. Bovendien was het extreem droog: in de lage landen kregen een aantal weerstations de hele maand april geen druppel. Ook de zon maakte overuren als nooit eerder. In het Oostenrijkse Innsbruck was april vrijwel net zo zonnig als de zonnigste zomermaand.

 

In de loop van de zomer kwam in veel landen een einde aan het warme en droge weer en werd het heel nat. Engeland en Wales hadden in zeker 250 jaar niet zoveel zomerregen gehad wat leidde tot overstromingen. In het zuidoostelijke deel van Europa wist de hitte zich te handhaven. De Balkanlanden en Griekenland werden getroffen door enkele hittegolven met soms een week lang temperaturen tussen 40 en 47 graden. Vooral Griekenland werd zwaar getroffen door de ergste natuurbranden sinds mensenheugenis.

 

In het najaar normaliseerde het weer in veel landen. Het Europese continent beleefde een betrekkelijk rustige herfst zonder noemenswaardige stormen. Opmerkelijk is wel de vroege winterinval in het Alpengebied: het Oostenrijkse laagland kleurde in de eerste helft van september al wit. De zwaarste storm van het jaar woedde gelijk in het begin op 18 januari. Deze storm die op de Duitse bergtoppen vergezeld ging van windstoten tot 200 km/uur trof vrijwel heel Europa. In de meeste landen was deze storm, die in heel Europa aan zestig mensen het leven kostte, de zwaarste van de laatste vijf jaar. De storm kwam net te vroeg voor de nieuwe website met weerwaarschuwingen voor Europa. Meteoalarm.eu werd op 23 maart, de Wereld Meteorologische Dag, gelanceerd.